Meer wandelroutes op GROTEROUTES.

Deze site, samengesteld door Luc Bauwens, beschrijft een wandelroute van de Noordzee tot de Frans-Zwitserse grens langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog.  De totale afstand bedraagt 1.307 km.
De site is onderverdeeld in 10 geografische gebieden waarin 44 dagtrajecten worden beschreven. De dagtrajecten omvatten telkens een gedetailleerde kaart en een beschrijving van wat er langs het traject gebeurde in de Eerste Wereldoorlog.  Frontroute in 10 video’s geeft per gebied een kort beeldverslag.

Frontroute volledig MET TEKSTIJZER

IEPER(BOOG)

NORD-PAS-DE-CALAIS

SOMME

OISE

CHEMIN DES DAMES – CHAMPAGNE

ARGONNE

VERDUN – ST-MIHIEL

MEURTE-ET-MOSELLE

ALSACE

KLIK HIER VOOR EEN GEDETAILLEERDE KAART.

De beschrijving van wat er langs het traject gebeurde in de Eerste Wereldoorlog kan gelezen worden op twee manieren :

  • Door de rode markeringen Kaartmarkering (waypoints of routepunten) op de kaarten aan te klikken.  De kaarten kunnen vergroot worden via het symbool Kaart symbool ;
  • Alle toelichtingen op een kaart samen kunnen ook nog eens onderaan de kaart in een doorlopende tekst gelezen worden. Die tekst bevat bovendien illustraties.

Het traject werd gestapt en de informatie verzameld in 2015.  De belangrijkste bronnen hierbij waren Back to the Front: an accidental historian walks the threnches of World War I van Stephen O’Shea (New York, Avon Books, 1998) en Velden van weleer: reisgids naar de Eerste Wereldoorlog van Chrisje en Kees Brants (Amsterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1993). Daarnaast werden gespecialiseerde reis-, wandelgidsen en internetbronnen (vooral de Wikipedia) geraadpleegd die in de tekst vermeld staan.  Verder gaat er bijzondere aandacht naar schrijvers die in hun werk getuigen over de Eerste Wereldorlog zoals Rudyard Kipling, J.R.R. Tolkien, Ernst Jünger, Siegfried Sassoon, Wilfred Owen, Robert Graves, Guillaume Apollinaire, Henri Barbusse, enz.

Er werd zoveel mogelijk voor wandelpaden gekozen. Maar vaak loopt het traject langs wegen die met gemotoriseerd verkeer moeten gedeeld worden. Wees er voorzichtig en stap links van de weg.

Een ander gevaar wordt gevormd door blindgangers: niet-ontplofte munitie die nog op veel plaatsen aanwezig is. Niet aanraken is de boodschap.

Wij wijzen alle verantwoordelijkheid af voor eventuele ongelukken die zich zouden voordoen tijdens het volgen van de beschreven trajecten of het bezoeken van de locaties.

De dagtrajecten zijn bedoeld voor geoefende wandelaars.  De trajecten konden in afstand meestal beperkt worden tot minder dan 35 km. Wegens onbeschikbaarheid van verblijfsaccommodatie of openbaar vervoer was dat uitzonderlijk niet mogelijk (zie ook : afstandstabel).

Hoogteprofiel van de volledige route

Hoogteprofiel volledige frontroute


“Oorlog is een oud bedrieger. Maar geen van zijn maskers en glimlachjes en schallende trompetten kan ons nog van de wijs brengen; oorlog is de weg door de graanvelden naar de begraafplaats van al wat goed is. De beste mensen, daar is hij speciaal op uit”

Edmund Blunden, Undertones of War, London, 1928, p. 34


“Anderzijds zou ik graag eens langs de frontlinie lopen; ik denk er vaak aan hoe dat zou zijn, om in alle stilte over begraafplaatsen of slagvelden of loopgraven te kunnen lopen, waar verdriet en verlatenheid zo tastbaar zijn”

Johanna Spaey in : Beroepsgeheim, De Standaard, 24 05 2013


“Als er weer vrede komt, zou ik willen dat onze regering zou samenwerken met de Franse om één lange laan te maken tussen de beide lijnen, van de Vogezen tot de zee, of als dat teveel is, toch van La Bassée tot Ieper.  De grond is er zo vol kuilen en littekens, gescheurd door granaten en verward in prikkeldraad dat het jaren zal duren voor hij weer in gebruik kan genomen worden.  Maar ik zou er een mooie brede weg aanleggen, in het Niemandsland tussen de frontlijnen, met paden voor bedevaarders te voet, en bomen die schaduw geven en fruit, zodat de grond niet geheel verloren zou zijn.  Enkele vernielde hoeves kunnen we laten als bewijs, en de regimenten zouden van hun wedervaren kunnen vertellen op borden naast de loopgraven die zij de hele winter bezetten.  En dan zou ik elke man en vrouw en kind van West-Europa op voettocht willen sturen langs die Via Sacra, zodat ze van de stille getuigen aan de kant zouden kunnen leren wat oorlog is.  Een sentimentele gedachte misschien, maar we zouden er de mooiste weg in de wereld kunnen van maken”

Alexander Douglas Gillespie, Letters from Flanders, London, 1916


Veel informatie op deze website is afkomstig van Wikipedia.  De Creative Commons licentie CC-BY-SA-3.0 is erop van toepassing. Zie:  http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.nl

4 gedachtes over “

  1. Een geweldige site en ga er zeker in de toekomst gebruik van maken. zijn de routes makkelijk op een topografische kaart uit te zetten? Ik mis geregeld het punt van vertrek en is het dan de bedoeling naar de aangegeven plaatsen te lopen?

    Like

  2. Vielen Dank Lieber Wanderer aus den Niederlanden
    Lange habe ich gesucht ob schon jemand diesen Weg gegangen ist.
    Leider spreche ich kein Niederländisch, warscheinlich habe ich Ihren Blog deshalb erst jetzt entdeckt.

    Ich selbst plane schon seit vielen Monaten ebenso eine Fußreise entlang der ehemaligen Westfront,
    von Süd nach Nord.
    Da ich aber leider nur vier Wochen zu Verfügung habe, fehlt mir die Zeit in die Route so viele Stationen
    und Umwege einzuplanen wie Sieauf ihrer Tour.
    Viele meiner geplanten Stationen haben auch Sie auf Ihrer Wanderung besucht
    und manches werde ich sicher wiedererkennen.
    Leider stehen Ihre Texte nur in Niederländischer Sprache zu Verfügung.
    So ist es etwas umständlich wenn man alles lesen möchte
    und mit dem Übersetztungsprogramm überarbeiten muß.
    Aber “einhundert Jahre danach” vermitteln die Bilder und Videos ihrer Fußreise
    eindrucksvoll die menschlichen Tragödien der Stätten und Landschaften des Ersten Weltkrieges,
    wie es tiefer nur selbst erlebt werden kann.

    Nur wo man zu Fuß war, war man wirklich !!!
    _____Only where you were on foot was you really!_______

    Ich wünschte es würden sich mehr Menschen für solche Wege interessieren,
    anstatt zu tausenden pseydospirituellem Massentourismus nachzulaufen.

    In geistiger Verbundenheit
    Amadeus Zufuß

    Like

Plaats een reactie