ALSACE

Dit deel omvat volgende dagtrajecten :

Sainte-Marie-aux-Mines – Orbey : 31,6 km

Orbey – Munster : 14,9 km

Munster – Petit Ballon : 19 km

Petit Ballon – Molkenrain : 25,9 km

Hartmannswillerkopf (rondgang) : 9,4 km

Molkenrain – Thann : 11 km

Than – Altkirch : 39 km

Altkirch – Pfetterhouse – Bonfol (CH) : 28,5 km

Inleiding over de Elzas (Frans: Alsace)

Na de verloren Frans-Duitse Oorlog van 1870 moest Frankrijk de Elzas aan het nieuwe Duitse Keizerrijk afstaan. Daarin vormde het sindsdien met Lotharingen als Elzas-Lotharingen een provincie die met de status van ‘Reichsland’ voorlopig vanuit Berlijn zou worden bestuurd. In Frankrijk bestond zeer veel weerzin tegen dit vredesverdrag, weerzin die voeding gaf aan decennialange revanchegedachten. Dit revanchisme zou op zijn beurt weer bijdragen aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Maar voorlopig, na 1870, werd het Frans gaandeweg verwijderd uit het bestuur en het onderwijs. Honderdduizend, één op de tien, Elzassers en vooral de ambtenaren en militairen vertrokken naar Frankrijk. Na twintig jaren was de bestuurlijke situatie genormaliseerd en had het Duits als bestuurs- en onderwijstaal een exclusieve positie gekregen. Ook werd bestuurlijke autonomie onder een eigen regionaal parlement door Berlijn toegekend.

Na de Eerste Wereldoorlog, bij de ondertekening van de Vrede van Versailles in 1919, kwam de revanche en werd de Elzas weer door Frankrijk ingelijfd.

De enige officiële taal van de Elzas is nu het Frans.

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog probeerden de Fransen het verloren gebied van Elzas-Lotharingen te heroveren. Ze vermeden hierbij zoveel mogelijk de moeilijk toegankelijke Vogezen door ten zuiden en ten noorden ervan aan te vallen. Zuidelijk hadden ze enig succes maar ze werden al vlug tegengehouden. Zo werd Mulhouse op 8 augustus bezet maar reeds op 25 augustus verlaten. In 1915 trachtten ze opnieuw aan te vallen, deze keer over de bergrug van de Vogezen. Zo werd hevig gevochten op de Hartmannswillerkopf (Le Vieil Armand) en de Lingekopf (Le Linge).

Bron : https://nl.wikipedia.org/wiki/Vogezen_%28gebergte%29 en https://nl.wikipedia.org/wiki/Elzas

Stephen O’Shea schrijft hierover : Duizenden mensen kwamen om in de gevechten van 1914 en 1915, totdat beide partijen na zoveel zinloze wreedheid beseften dat impasse was neergedaald over de bergen en dat de oorlog elders zou worden gewonnen of verloren. Dit land was niet geschikt voor de oorlog, wel voor wandelaars. ”

Bron : S. O’Shea, Back to the front, New York, 1998, p. 182

 Kaart

 Bron : http://hartmannswillerkopf.e-monsite.com/

Advertenties