THANN – ALTKIRCH

De rode lijn geeft het wandeltraject weer. Klik op de rode markeringen voor toelichting over de locaties.
Alle toelichtingen kunnen ook in de tekst hieronder gelezen worden. Die tekst bevat bovendien illustraties.

Afstand : 39 km

Het traject kan eventueel ingekort worden door een bus te nemen naar Burnhaupt, lijn 652 vanuit Mulhouse (situatie 2015)

INLEIDING OVER DE SUNDGAU, DE ZUIDELIJKE ELZAS

In augustus 1914 valt het Franse leger aan in de richting van Mulhouse. De aanval wordt gestopt en het Franse leger trekt zich terug van de vlakte van de Elzas. Vanaf oktober 1914 wordt het front gestabiliseerd op een lijn die begint bij Pfetterhouse aan de Zwitserse grens en doorloopt naar de Hartmannswillerkopf op de kam van de Vogezen. Die lijn zal nagenoeg niet meer bewegen tot het einde van de oorlog.
Met het fixeren van het front start ook de fortificatie van het front. Hierbij worden aan Duitse kant Italiaanse en Russische krijgsgevangenen ingezet. De Sentier des Bunkers, het Circuit de l’Haulenwald in de buurt van Altkirch en de constructies aan Kilomètre Zéro (Pfetterhouse) zijn hier goede voorbeelden van.
Maar ook aan Franse kant werden in deze streek voor het eerst betonnen schuilplaatsen gemaakt. Dit in tegenstelling tot de algemene opvatting van het Franse opperbevel om geen fortificaties te bouwen teneinde de offensieve geest te bewaren en de herovering van verloren terrein te bevorderen.

Bron : Guides illustrés Michelin des Champs de batailles 1914-1918, Alsace Moselle : les combat des Vosges, p. 238

Vanaf 1915 krijgt de artillerie de overmacht in de twee kampen bij de opmaak van aanvalsplannen. De infanterie is niet langer “La Reine des batailles” naar de Romeinse uitdrukking die door generaal Joffre hernomen werd.

Bron : Guides illustrés Michelin des Champs de batailles 1914-1918, Alsace Moselle : les combat des Vosges, p. 243

Aan deze frontlinie bouwde het Duitse leger een reeks bunkers vanaf de herfst van 1915. De Duitse verdediging bestond uit drie linies. De eerste was in direct contact met de Fransen. De andere situeerden zich 1 tot 2 kilometer naar achteren. Er werden zelfs bunkers gebouwd tot tientallen kilometers van het front. Deze constructies betroffen observatoria, schuilplaatsen met mitrailleurs of kanonnen, schuilplaatsen voor manschappen en munitiedepots. De Duitsers geloofden in de noodzaak om hun land te verdedigen tegen de Franse aanvaller. Dus bouwden ze vaste gebetonneerde posities. Nagenoeg honderd jaar later zijn veel Duitse bunkers nog steeds in perfecte staat. Om een Duitse bunker te herkennen, gebruik gewoon een kompas. De ingang is altijd geplaatst tussen het oosten en het noorden.

Bron : http://www.lieux-insolites.fr/cicatrice/14-18/sundgau/sundgau.htm

THANN GARE SNCF

BURNHAUPT-LE-BAS

SENTIER DES BUNKERS

Het woord “bunker” werd nog niet gebruikt in de Eerste Wereldoorlog. Het wordt hier aangewend omdat het sinds de Tweede Wereldoorlog algemeen bekend is als omschrijving van een betonnen schuilplaats.

De bunkers maken deel uit van de derde Duitse linie, voor het belangrijkste deel gebouwd tussen 1916-1917.

Bron : Guides illustrés Michelin des Champs de batailles 1914-1918, Alsace Moselle : les combat des Vosges, p. 242

De eerste constructies die we hier zien betreffen observatieposten van de Duitse artillerie.

ARTILLERIEPOSITIE

Op deze plek zijn nog een zevental constructies zichtbaar, elk met een specifieke functie : munitiedepot, schietstand, schuilplaatsen, enz.

HULPPOST

COMMANDOPOST

SCHIETSTAND

SCHUILPLAATSEN

SCHUILPLAATSEN VOOR INFANTERIE

SCHUILPLAATSEN VOOR INFANTERIE

OBSERVATIEPOST VOOR ARTILLERIE

OBSERVATIEPOST VOOR ARTILLERIE

HAGENDORN BRON

Oude bron, opnieuw aangelegd in 1931, die nog sporen vertoont van versterkingen uit de Eerste Wereldoorlog. De naam Burnhaupt, voorheen Brunnhaupten, komt waarschijnlijk van deze bronnen.

MIJNTRECHTER VAN AMMERZWILLER

Op 11 juli 1915 brachten de Duitsers hier een mijn tot ontploffing, onmiddellijk gevolgd door een aanval op de Franse linies.   De explosie groef een krater van ongeveer 30m diameter en een diepte van 15m. De trechter is nu volledig gevuld met water en ligt op privé eigendom. De Franse posities werden niet echt vernietigd door een misrekening van de Duitsers die geen enkele terreinwinst konden maken. Een klein monument toont een mortiergranaat.

Bron : Guides illustrés Michelin des Champs de batailles 1914-1918, Alsace Moselle : les combat des Vosges, p. 236

GR 531

volgen tot volgende dorp Spechbach-le-Haut

SCHUILPLAATS IN BETON

HAULENWALD

Vanaf hier Sentier 14-18, gemarkeerd door een rode bol

De betonnen versterkingen van het Haulenwald vormen een goed voorbeeld van de stellingenoorlog met versterkte posities zoals die zich ontwikkelde vanaf 1915. Het Haulenwald is één van de eerste hoogten in de Elzas waarop schietstellingen en observatoria in beton gebouwd worden.

Op deze plek bevonden zich observatieposten voor de artillerie.

STANDPLAATS VOOR EEN GROOT KANON

ARTILLERIEPOSITIE

Vanaf 1916 stonden op deze plek twee kanonnen die obussen van 15 cm diameter konden afvuren met een bereik van ongeveer 8 km.

OBSERVATIEPOSTEN VOOR DE ARTILLERIE

BETONNEN CONSTRUCTIES

voor een veldkanon, een commando- en observatiepost.

GARE SNCF ALTKIRCH

 

Advertenties