CHEMIN DES DAMES – CHAMPAGNE

Dit deel omvat volgende dagtrajecten :

Moulin de Laffaux – Vauclair : 33,6 km

Vauclair – Reims : 41,3 km

Reims – Bouy : 37,8 km

Bouy – Sainte-Menehould : 45 km

Chemin des Dames : inleiding
Chemin des Dames is zo genoemd omdat, volgens de overlevering, de dochters van de Lodewijk XVI er overheen reden in de 18e eeuw om hun gouvernante te bezoeken.

Vanwege zijn dominante positie op een heuvelrug heeft de omgeving van de weg een bloederige geschiedenis. 57 voor Christus leverde Caesar hier al slag tijdens de Gallische oorlogen. In 1814 was Napoleon aan de beurt in een confrontatie met de Pruisisch-Russische-Oostenrijkse legers die optrokken tegen de keizer na diens nederlaag in Rusland. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd hier gevochten.

Vanaf september 1914 werd de strategische heuvelrug bezet door de Duitsers. Hoewel bijna onophoudelijk aan dit deel van het front werd gevochten, is Chemin des Dames voor altijd verbonden met één actie: het offensief onder leiding van generaal Nivelle van april 1917 dat verschrikkelijke gevolgen had.

Eind 1916 meent Nivelle, die Joffre vervangt aan het hoofd van het Franse leger, een definitieve doorbraak te kunnen realiseren. Zijn plan was vrij simpel : na een kort artillerievuur overrompelen en doorbreken. De gelijkenis met de Somme is treffend maar dat is Nivelle blijkbaar ontgaan. De Duitsers hadden zich ingegraven in ondergrondse schuilplaatsen, oude steengroeven en grotten waarmee de heuvelrug was doorsneden. Vanop de heuvelrug hadden ze een uitstekend zicht op de aanvallers. Het is bijna ongelooflijk dat uitgerekend hier een aanval werd gepland. Bovendien waren de Duitsers door hun geheime diensten perfect op de hoogte gesteld van de aanvalsplannen. De troepen die zich omhoog werkten op 16 april werden, zoals aan de Somme, afgemaakt. Nivelle had op de eerste dag zes kilometer beloofd : het werden nog geen 600 meter. Nivelle had 100.000 gevangenen beloofd: binnen twee dagen waren er 120.000 dode en gewonde Fransen. De Fransen maakten aan Chemin des Dames precies dezelfde fouten als de Britten aan de Somme.

Het is amper te geloven dat in de zomer van 1917 door Generaal Haig nog eens min of meer op dezelfde wijze werd aangevallen richting Passendale. En dat na Chemin des Dames, Verdun, de Somme, Loos, Neuve Chapelle en na de Kindermord van Langemark.

Het totaal aantal Duitse verliezen wordt op 163.000 geschat, aan Franse zijde 217.000 man.

Nivelle werd de laan uitgestuurd, generaal Pétain nam het bevel over.

Bronnen :

  1. O’Shea, Back to the front, New York, 1998, p. 125-129
  2. en K. Brants, Velden van weleer : reisgids naar de Eerste Wereldoorlog, Antwerpen, 1993, p. 178-181

Een uitgebreid overzicht (in het Nederlands) van het Nivelle-offensief op Chemin des Dames is te vinden op http://www.wereldoorlog1418.nl/nivelle-offensief

Meer info ook nog op https://fr.wikipedia.org/wiki/Bataille_du_Chemin_des_Dames

Advertenties