MOULIN DE LAFFAUX – VAUCLAIR

De rode lijn geeft het wandeltraject weer. Klik op de rode markeringen voor toelichting over de locaties.
Alle toelichtingen kunnen ook in de tekst hieronder gelezen worden. Die tekst bevat bovendien illustraties.

Afstand : 33,6 km

Inleiding over Chemin des Dames : zie Chemin des Dames – Champagne

Duits oorlogskerkhof (Tweede Wereldoorlog)

Fort de la Malmaison
Dit fort dat in 1877 gebouwd werd, was onderdeel van het defensiesysteem Séré de Rivière. Het fort werd in 1912 als verdedigingswerk verlaten.Het speelde nog een beslissende rol in de slag van Malmaison op 23 oktober 1917, geen onderdeel dus van de aanval op Chemin des Dames in april van dat jaar. Na een hevig artilleriebombardement konden de Franse troepen zich meester maken van het fort.

Meer info op https://fr.wikipedia.org/wiki/Bataille_de_la_Malmaison

Het fort is op sommige dagen toegankelijk. Informatie hierover op http://www.caverne-du-dragon.com/fr/musee/chemin-des-dames/fort-malmaison.aspx

Monument achteraan de kerk van Filain
Dit monument was oorspronkelijk onderdeel van een Duits kerkhof waarvan de graven na de oorlog elders werden overgebracht. Althans deze van Duitse soldaten want de tekst op het monument herinnert aan “Freunde und Feinde im Tode vereint. Ruhen Sie im schirmenden Schosse der Erde”

La chapelle Sainte Berthe
Deze kapel, oorspronkelijk uit de 12e eeuw werd vernietigd door Russische troepen in 1814 wanneer Napoleon zijn slag om de Chemin des Dames leverde. Nadat ze heropgebouwd was in 1871 werd ze opnieuw vernietigd in de Eerste Wereldoorlog. Het huidig gebouw dateert van 1932. In de omgeving werd zwaar slag geleverd tijdens de aanval op het fort van Malmaison (zie supra).

Panorama met informatieborden

Monument du 27e Bataillon de Chasseurs Alpins
Dit monument is een gezamenlijk eerbetoon aan soldaten die streden in WO I, WO II en en het verzet. Het werd opgericht in 1947 op de plek van de commandopost van luitenant Romieu, hoofd van de 2e compagnie van de 27ste BCA, die hier omkwam op 6 juni 1940. In de omgeving van het monument staan informatieborden.

Le canal de l’Oise à l’Aisne
Gegraven tussen 1880 en 1890. Een deel van de tunnel werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Men gebruikte de tunnel ook als schuilplaats.

Informatie over het kanaal op https://fr.wikipedia.org/wiki/Canal_de_l’Oise_%C3%A0_l’Aisne

GR 12
Vanaf de brug GR 12 volgen tot aan Chemin des Dames

Caverne du Dragon
Vanaf 1915 bouwden de Duitsers deze onderaardse steengroeve (daterend van de 16e eeuw) uit tot een militair bolwerk waarin een kazerne gevestigd was met slaapplaatsen, een hulppost, een kapel, zelfs een kerkhof. Het geheel was voorzien van elektriciteit. Op 25 juni 1917 slaagden Franse troepen erin om een deel in te nemen. De oorlog werd ondergronds voortgezet.
De Caverne du Dragon kan onder leiding van een gids bezocht worden. Er is ook een museum.

Meer informatie op : http://www.caverne-du-dragon.com

Naast het museum staat een beeldhouwwerk van Christian Lapie “La constellation de la douleur”. Het herdenkt de zgn. “tirailleurs sénégalais”, al kwamen deze soldaten niet enkel uit Senegal maar uit een veelheid van Franse kolonies in het westelijk deel van Afrika.

Ferme d’Hurtebise
Deze boerderij situeert zich op een plaats van waaruit men de valleien van de Aisne, ten zuiden, en de Ailette, ten noorden, kan observeren. Dat is ongetwijfeld de reden waarom ze in diverse conflicten een cruciale rol speelde.
Reeds in 1814 werd de boerderij een eerste maal vernietigd, bij de gevechten tussen Russische en Franse troepen onder Napoleon. In september 1914 brandde ze uit, wat overbleef werd bezet door de Duitsers. In juni 1917 werden de ruïnes heroverd door de Fransen.
Tegenover de boerderij staat een monument dat zowel 1814 als 1914 herdenkt.
Maar de boerderij speelde later nogmaals een rol van betekenis toen in juni 1940 hier zware gevechten plaats vonden waarbij de 4e gepantserde divisie van generaal de Gaulle betrokken was.

Hurtebise 1 Hurtebise 2

Ruïne van de abdij Vauclair
Vauclair was een cisterciënzer abdij die in 1134 gesticht werd door Bernard van Clairvaux. Na de revolutie werd de kerk als steengroeve gebruikt, andere gebouwen veranderden in landbouwexploitaties. In 1914 waren nog vrij veel gebouwen in goede staat maar de bombardementen van de Franse artillerie gaven de genadeslag.

Vanaf 1960 werd het geheel onder handen genomen door vrijwilligers waardoor de contouren van de oude abdij vandaag opnieuw zichtbaar zijn.

Een virtuele reconstructie in 3D kan bekeken worden op http://www.abbaye-vauclair.fr/

De ruïnes zijn vrij toegankelijk.

Overnachtingsmogelijkheid (situatie 2015)
In Bouconville-Vauclair.

Advertenties