BLAMONT – PIERRE-PERCEE

De rode lijn geeft het wandeltraject weer. Klik op de rode markeringen voor toelichting over de locaties.
Alle toelichtingen kunnen ook in de tekst hieronder gelezen worden. Die tekst bevat bovendien illustraties.

Afstand : 27,6 km

Montreux 

Duitse bunkers langs de departementale weg D20. Even voorbij deze bunkers, de veldweg naar links volgen.

Bois des Boulottes

Duitse bunkers, schuilplaatsen en loopgrachten. Het traject door het bos langs deze relicten is gemarkeerd.

Meer info : http://pierreswesternfront.punt.nl/content/2012/10/montreux-german-front-walk

Badonviller en de Badenweiler Marsch

La marche de Badonviller of Badenweiler Marsch werd gecomponeerd door George Furst voor de Königlich Bayerisches Infanterie Regiment. De titel verwijst naar de gevechten bij Badonviller, Badenweiler in het Duits, op 12 augustus 1914. Het Beierse Regiment behaalde er een eerste overwinning op de Fransen bij het begin van de oorlog.   George Furst zou geïnspireerd zijn door het alarmsignaal dat brancardiers bliezen op hun trompetten bij hun tussenkomst op het slagveld.

Vanaf 1934 werd de mars de persoonlijke “Führer-Marsch” van Hitler. De mars werd vaak gebruikt als achtergrondmuziek bij optredens van Hitler.   De mars komt ook voor in de film “Triumph des Willens”.   De compositie verwijst niet naar de aanwezigheid van Hitler in 1914 in Badonviller zoals soms gesuggereerd wordt.

Bron : https://en.wikipedia.org/wiki/Badonviller_Marsch

Luister op : https://www.youtube.com/watch?v=ikWzvqkHYlo

Col de la Chapelotte

Vanaf september 1914 werd de omgeving van deze pas één van de grootste twistpunten in de bergoorlog van de Vogezen. Boven de grond kon men geen vooruitgang meer maken, dus ging men de strijd ondergronds voeren. Hier brak een echte mijnenoorlog uit. Tot september 1917 groef men honderden meters gaanderijen uit die tot de diepste van het hele front behoren.   De pas was in handen van de Fransen, de frontlijn liep verderop (zie zwarte lijn op de kaart), op de bergrug, waarachter de Duitsers bunkers uitbouwden.

La chapelle Cartier-Bresson.

Vernietigd tijdens de gevechten maar heropgebouwd na de oorlog. Van de originele kapel blijven enkel nog twee pilaren over.

Usine souterraine” ondergrondse fabriek waar elektriciteit werd opgewekt en perslucht voor het graven van mijngangen.

Saarstollen

Toegang tot Duitse mijngangen. De Col de La Chapelotte heeft het record van het hele front 14-18 wat betreft de diepte van de mijnen. De Franse en Duitse soldaten groeven tot 120 meter diep voor hun ondergrondse gangen. Hiermee wilden ze voorkomen dat ze verpletterd zouden worden door explosies in de bovenlagen.

Bron : Guides illustrés Michelin des Champs de batailles 1914-1918, Alsace Moselle : les combat des Vosges, p. 131

Duits veldhospitaal

Duitse commandobunker

Duitse loopgraaf

Duitse bunker

Grotte des Poilus : Natuurlijke grot die door de Fransen als hulppost gebruikt werd. Vergelijk de grot met het Duits veldhospitaal aan de andere kant van de pas.

Fresco van Sartorio

Bas-reliëf getiteld Pour la France, reeds gerealiseerd in 1915. Men kan de drie wapens onderscheiden van eenheden die vochten op de Chapelotte : artillerie, genie en infanterie. Antoine Sartorio was ook verantwoordelijk voor bas-reliëfs op de Arc de Triomphe in Parijs.

Zie ook : https://en.wikipedia.org/wiki/Antoine_Sartorio.

Pierre-Percée

Overnachtingsmogelijkheid (situatie 2015)

Advertenties