LUNEVILLE – BLAMONT

De rode lijn geeft het wandeltraject weer. Klik op de rode markeringen voor toelichting over de locaties.
Alle toelichtingen kunnen ook in de tekst hieronder gelezen worden. Die tekst bevat bovendien illustraties.

Afstand : 37,9 km

GR 534

Vanuit het centrum van Lunéville kan de GR 534 gevolgd worden.

Lunéville : monument aux morts

Imposant monument met sarcofagen waarop de namen staan van 873 inwoners van Lunéville die verdwenen in de Eerste Wereldoorlog.

GR 534 verlaten

en de departementale weg D161 volgen tot het centrum van Emberménil.

Emberménil : Abri du Kronprinz

Vanuit dit dorp kan het traject uitgebreid worden met ongeveer 4 km in de richting van het Bois de Paraoy waar zich een Abri du Kronprinz bevindt. Het 5e Duitse leger dat actief was in de Lorraine stond onder leiding van de zoon van keizer Wilhelm II, kroonprins Wilhelm von Preussen. Ten behoeve van hem werden langs het front speciale schuilplaatsen gebouwd. In het bos zijn nog andere versterkingen te zien. De meeste werden echter opgeblazen door de Amerikanen in 1944 tijdens de gevechten in de Lorraine. Destijds werden ze door de terugtrekkende Duitse troepen gebruikt om de Amerikaanse opmars tegen te houden.

Meer info op : http://www.lieux-insolites.fr/cicatrice/14-18/embermenil/embermenil.htm

Locatie van de Abri du Kronprinz

Mijntrechters van Leintrey

Deze trechters van een zestigtal meter diameter en 15 à 20 meter diepte werden veroorzaakt door de ontploffing van 4 ondergrondse mijnen op 10 juli 1916. Quasi een volledige compagnie van het 162ste infanterieregiment verdween hier.

Meer info op : http://www.lieux-insolites.fr/cicatrice/14-18/leintrey/leintrey.htm

Frans-Duits militair kerkhof

Na de twee oorlogen werden de stoffelijke resten van soldaten uit beide kampen hier samengebracht. 1326 Franse en 5400 Duitse soldaten zijn op dit kerkhof begraven.

Monument des Bras de Chemises

Het monument duidt de plek aan waar Franse soldaten op een warme zomerdag – in “hemdsmouwen” – ten aanval trokken. In de omgeving werden zware gevechten geleverd.

Blâmont

Overnachtingsmogelijkheid (situatie 2015)

Advertenties