PIERRE PERCEE – SENONES

De rode lijn geeft het wandeltraject weer. Klik op de rode markeringen voor toelichting over de locaties.
Alle toelichtingen kunnen ook in de tekst hieronder gelezen worden. Die tekst bevat bovendien illustraties.

Afstand : 23,4 km

GR 533 (niet te verwarren met de GR de pays (GRdP)

Vanuit het centrum van Pierre-Percée volgen we de GR 533 tot aan het Croix de Malfosse, net onder de Chapelle de Malfosse, een paar km voorbij La Roche Mère Henry. Vanaf dit punt gaat het bergaf naar Senones, maar niet meer langs het traject van de GR 533.

Le Pain de Sucre

Le Pain de Sucre bevindt zich op een uitstulping op de bergrug ten oosten van de vallei van La Plaine. De site torent 641 m hoog boven het dorp Celles-sur-Plaine aan de voet van de Col de la Chapelotte. Vanaf het begin van het conflict werden de rotsen er versterkt tot een onneembare vesting. De site bevindt zich 1 km voor het front. De Duitsers noemden de vesting “Feste Bleibtreu”naar één van hun officieren.

De vesting werd op 1 augustus 1916 aangevallen door het 157e régiment d’nfanterie alpine. De aanval gebeurde ’s avonds maar werd door Duitse schildwachten vlug opgemerkt. Ze kwamen onder hevig vuur te liggen en moesten zich terugtrekken.

Bron : http://www.lieux-insolites.fr/cicatrice/14-18/coquin/coquin.htm

Tête du Coquin

Het observatorium van de Coquin werd door de Duitsers gebruikt vanaf 1915.   Het betonneren van het uitzichtspunt werd uitgevoerd in de loop van 1916. De site geeft een direct uitzicht op de Col de la Chapelotte, een plaats waar hevig werd gevochten. De plek was ook goed geplaatst op het traject van Franse vliegtuigen die de Elzas wilden binnendringen via de Col du Donon, net ten noorden van de Coquin. Het observatorium kon het luchtafweergeschut op deze manier tijdig verwittigen.

Bron : http://www.lieux-insolites.fr/cicatrice/14-18/coquin/coquin.htm

La Roche de la Mère Henry

Dit observatorium domineert het dorp Senones. Er is zicht op de hele vallei van de Rabodeau. De rots werd van bij het begin van het conflict gebruikt door de Duitsers.

In 1914 hopen de Fransen nog te door te stoten naar de bezette gebieden van de Elzas en Lotharingen. Vanaf midden-september gaan ze in het offensief op de bergrug waar de Roche de la Mère Henry deel van uitmaakt. Op 18 september 1914 zijn de Fransen tot op 1000 m van het observatorium genaderd maar ze blijven vastzitten voor een bunker op een 400 m van het observatorium. In november 1914 gaan ze opnieuw in de aanval en raken tot op 100 m van het observatorium. Ze gebruiken daarbij zelfs een kanon dat op de rug van de manschappen naar boven werd gedragen. Rond genoemde bunker graven ze loopgrachten omdat ze de verdediging ervan onmogelijk in de richting van de Duitsers kunnen krijgen. De Fransen worden echter verdreven door een Duitse tegenaanval. In januari 1915 doen ze nogmaals een ultieme poging vanuit de vallei van de Malfosse die mislukt en waarbij 155 doden en 42 gewonden vallen.

Bron : http://www.lieux-insolites.fr/cicatrice/14-18/merehenry/merehenry.htm

Kruis en bunker van de Pélé

Het kruis markeert de frontlijn.  Het werd opgericht op de plek van de bunker waarvoor zo hard werd gevochten in de herfst van 1914.

Monument Sartorio

Dit monument is het werk van Antoine Sartorio (zie ook Pierre Percée) die deel uitmaakte van het regiment dat hier in het offensief ging. Het monument markeert het voorlopig kerkhof van de Fransen.

Croix de Malfosse

Hier de GR 533 verlaten, richting Senones nemen.

 

Advertenties