SENONES – SAINTE-MARIE-AUX-MINES

De rode lijn geeft het wandeltraject weer. Klik op de rode markeringen voor toelichting over de locaties.
Alle toelichtingen kunnen ook in de tekst hieronder gelezen worden. Die tekst bevat bovendien illustraties.

Afstand : 40,4 km

Traject kan verkort worden door de bus te nemen in Raves (zie verder)

Oude abdij Senones

Senones werd door de Duitsers bezet tot aan de wapenstilstand. De bevolking kreeg het er hard te verduren : gedwongen werk, opeising van goederen en materiaal, deportatie (naar België), gijzelneming, enz. Slechts 350 op 5000 inwoners waren nog present op het ogenblik van de wapenstilstand. Voor hun deportatie naar België, werden de inwoners verzameld aan de oude abdij.

La Fontenelle

Deze heuvel geeft uitzicht op de valleien van de Rabodeau en de Hure. De plek werd Initieel bezet door de Fransen. Van december 1914 tot juni 115 worden mijnen tot ontploffing gebracht. Maar de zwaarste ontploffing gebeurt op 22 juni, net voor de heuvel wordt aangevallen door de Duitsers. De Fransen kunnen er terug bezit van nemen op 9 juli 1915 en behouden de plek tot het einde van de oorlog. Voor het bezit van de zogenaamde cöte 627, een strook grond van 1200 m lengte en 500 m breedte, sneuvelen 2244 Franse soldaten en minstens evenveel Duitse.

In de omgeving van het monument voor kolonel Dayet en kapitein Burelle

Loopgrachten, betonnen schuilplaatsen, Friese ruiters, enz.

Jardins de Lallunes

Landschapspark en botanische tuin

Col d’Hermanpaire

Deze pas werd aanvankelijk door de Duitsers bezet maar de Fransen slaagden erin om op 19 september 1914 de plek te veroveren. De omgeving was ook belangrijk voor het verzet in 1944 (zie monument). Links van het monument is een loopgracht te zien die dateert van 1915 en naar een Duits fort leidt.

Tête de Raves

Op een hoogte van 873 m kan men hier één van de bijzonderste overblijfselen zien van de strijd die hier geleverd werd: een metalen ladder die naar een observatorium leidde waarvan de resten bewaard werden.  Het observatorium werd in 1918 gebouwd op een driepikkel van ongeveer 30 m waardoor het uitkwam boven de sparren.  Het observatorium zelf bestond uit een cilinder die kon gedraaid worden en toeliet om een zicht van 360° te hebben op de omgeving.  Twee waarnemers konden er in plaats nemen.
Tussen de twee oorlogen was de constructie nog overeind maar aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog werd de toren geveld door een windvlaag.
Bron :  Guides illustrés Michelin des Champs de batailles 1914-1918, Alsace Moselle : les combat des Vosges, p. 161

La Roche d’Ormont

Panorama

Spitzemberg

Deze Middeleeuwse site werd aangevallen door de zgn. “Diables Rouges”, soldaten van het 152ste Infanterieregiment september 1914. Meer dan 600 soldaten sneuvelden voor de inname van de top.

Zie ook : https://fr.wikipedia.org/wiki/Spitzemberg

TRAJECT KAN VERKORT WORDEN

door op de N59 tegenover het voormalig station van Raves de SNCF-bus te nemen tot Sainte-Marie-aux-Mines (situatie 2015). Vooraf informeren want ter plaatse is geen info beschikbaar.

De halte bevindt zich op de lijn van de bus Saint-Dié-des-Vosges naar Sélestat.

Duits-Frans militair kerkhof van Bertrimoutier

Op dit militaire kerkhof liggen begraven :
– aan de ene zijde 953 Franse, 12 Russische soldaten en 1 onbekende Roemeense soldaat ;
– aan de andere zijde,  6749 Duitse soldaten waarvan 4163 soldaten onbekend.

Zie ook : https://fr.wikipedia.org/wiki/Cimeti%C3%A8re_militaire_franco-allemand_de_Bertrimoutier

Col de Sainte-Marie-aux-Mines

Na de Frans-Pruisische oorlog van 1870 worden de Elzas en de Moezel in het Reichsland opgenomen. De Frans-Duitse grens loopt vanaf dan over de zgn. “Ligne de crête” van de Vogezen.   De Col de Sainte-Marie-aux-Mines is een grenspost.   Vanaf begin augustus 1914 zijn er gewelddadige botsingen op de col. Op 14 augustus lanceren de Fransen een offensief in de Val d’Argent maar vrij vlug wordt het door de Duitsers opnieuw veroverd. Ook op de col wordt hevig gevochten.

Château de Faîte

In 1914 wordt het kasteel door de Fransen tot een versterkte vesting omgebouwd.

Zie ook : https://fr.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%A2teau_de_Fa%C3%AEte

In de omgeving en langs het pad naar de ruïne zijn nog tal van sporen te zien van de gevechten van 1914-1918.

Vlakbij de pas is er een Frans militair kerkhof.

Sainte-Marie-aux-Mines

Overnachtingsmogelijkheden (situatie 2015)

 

Advertenties