NORD-PAS-DE-CALAIS

Dit deel omvat volgende dagtrajecten :

Armentieres – Quinchy : 34 km.

Quinchy – Loos – Notre Dame de Lorette – Ablain-St.-Nazaire : 30,7 km.

Ablain-St.-Nazaire – Vimy – Arras : 23 km

INLEIDING OP DE GEBEURTENISSEN IN NORD-PAS-DE-CALAIS

De geschiedenis van de oorlog in dit voornamelijk Britse stuk front is er één van mislukte offensieven, meestal klein in omvang maar groot in termen van verloren levens. Enkel in Vimy boekten de Canadezen succes.

C. en K. Brants maken in Velden van weleer : reisgids naar de Eerste Wereldoorlog, een veelzeggende opsomming :

– In de lente van 1915 verloren meer dan 100.000 Fransen het leven op de heuvel Notre Dame de Lorette; de winst bedroeg een halve kilometer.

– In maart 1915 werd het restant van de British Expeditionary Force dat de eerste slag bij Ieper had overleefd, tijdens de aanval op Neuve Chapelle weggevaagd, waarmee het Engelse beroepslever definitief ophield te bestaan.

– In september 1915 sneuvelden tienduizenden van het nieuwe vrijwilligersleger bij Loos, waar gedurende de eerste twee uur meer Britse soldaten stierven dat het totale aantal verliezen bij alle betrokken strijdkrachten op D-Day 1944.

Fromelles waar de Australiërs in juli 1916 bij hun eerste optreden aan het westelijk front werden neergemaaid.

– Tijdens de slag om Arras in de lente van 1917 was het de beurt aan de dienstplichtigen, van wie er meer dan 190.000 gedood, gewond of gevangen genomen werden.

Bron : C. en K. Brants, Velden van weleer : reisgids naar de Eerste Wereldoorlog, Antwerpen, 1993, p. 104-105

In de winter van 1914-1915 zetten de Duitsers hun offensieve operaties tegen Rusland verder. Aan het westelijk front daarentegen waren ze vast besloten om op hun defensieve posities te blijven. Eenmaal Rusland verslagen zouden ze het volle gewicht van hun krachten kunnen ontplooien in het Westen (zoals inderdaad gebeurde, drie jaar later). De Duitse Generale Staf verplaatste dus strijdkrachten van het Westen naar het Oosten. Tijdens de zomer van 1915 zetten de Duitsers de versterking voort van hun posities aan het Westelijk Front.

Bron : http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Hohenzollern_Redoubt

 

CHRONOLOGISCH OVERZICHT

1915 maart NEUVE-CHAPELLE
De bedoeling was: de Duitse linie doorbreken, de heuvelrug van Aubers veroveren en daarna doorstoten naar Rijsel. Het was de eerste maal dat Britten opereerden zonder de Fransen. Vernieuwend in de loopgravenoorlog was de zorgvuldige voorbereiding, een voorbeeld voor de verdere Britse oorlogsvoering.

1915 mei AUBERS
Bedoeld om het Franse offensief in de Artois te ondersteunen dat op hetzelfde moment begon.

1915 mei N. DAME DE LORETTE
Op 9 mei 1915 begon de Tweede Slag om Artois, waarbij de Fransen probeerden de Duitsers terug te drijven uit de streek. Men probeerde onder meer de heuvelrug van Vimy, iets verder oostwaarts, te heroveren en ook de hoogte van Notre-Dame-de-Lorette wilde men terugnemen.

1915 mei FESTUBERT
Een tweede fase van de mislukte aanval op Aubers Ridge.

1915 september LOOS
Nadat de aanvallen bij Neuve-Chapelle, Aubers en Notre Dame de Lorette geen doorbraak hadden gebracht, besloten de Geallieerden op aandringen van de Franse opperbevelhebber Joffre tot een nieuwe poging in de herfst van 1915: de Fransen zouden in Champagne bij Reims en weer bij Lorette aanvallen, de Britten in Artois bij Lens. (…). Het plan voorzag een groot aantal troepen te laten aanvallen achter een “golf” van chloorgas

1916 juli FROMELLES
Bedoeld als een afleidingsmanoeuvre voor de Slag bij de Somme die op 1 juli 1916 was begonnen.

1917 april VIMY – ARRAS
De Slag bij Arras was een confrontatie tussen Duitse troepen in de verdediging enerzijds en Brits-Canadese troepen anderzijds . Het Canadese succes bij Vimy buiten beschouwing gelaten, was de aanval een mislukking. Wat de Fransen in 1915 op de heuvelrug van Vimy niet lukte kregen de Canadezen tijdens het Arras-offensief wel voor elkaar.    

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s