CHAULNES – LASSIGNY

De rode lijn geeft het wandeltraject weer. Klik op de rode markeringen voor toelichting over de locaties.
Alle toelichtingen kunnen ook in de tekst hieronder gelezen worden. Die tekst bevat bovendien illustraties.

Afstand : 31,5 km

Duits oorlogskerkhof (Roye)

Frans oorlogskerkhof (Beuvraignes)

Gedenkteken voor Jean-Julien-Marius Chapelant
Op 7 oktober 1914 zetten de Duitsers een offensief in op het Bois des Loges dat bezet wordt door het 98ste Infanterieregiment van luitenant-kolonel Didier. Onderluitenant Jean-Julien Chapelant bevindt zich op dat ogenblik met zijn sectie in het noorden van het Bois des Loges. De eerste aanval op de Franse loopgraven wordt teruggeslagen. Een tweede Duitse aanval met inzet van meer soldaten komt tot op 20 meter van de Franse linies. Rigaut, de kapitein van de compagnie waartoe Chapelant behoort, wordt hierbij gedood. Chapelant die in de compagnie dan de officiers met de hoogste graad, neem het bevel over. De Duitsers weten de Franse posities te omsingelen. Een obus vernietigt de laatste Franse mitrailleuse. Chapelant en vier overlevenden van zijn compagnie worden gevangen genomen. Chapelant is door een kogel geraakt die zijn scheenbeen verbrijzelt. Hij slaagt er desondanks in om te ontsnappen samen met enkele andere Franse soldaten. Twee dagen later worden zij door brancardiers teruggebracht naar de Franse linies. Chapelant moet naar het hoofdkwartierwaar hij beschuldigd wordt van verraad. Hij moet verschijnen voor een oorlogstribunaal. Op aanbeveling van luitenant-kolonel Didier beslist het oorlogstribunaal « Il faut le fusiller ».

Dat gebeurt op 11 oktober 1914. Maar omdat Chapelant niet kan stappen, wordt hij op een brancard aan een boom vastgemaakt en op die manier gefusilleerd.

Hij verklaarde aan de aalmoezenier : « Je meurs innocent, on le saura plus tard »

Chapelant is de enige Franse officier die tot op vandaag niet gerehabiliteerd is.

Bron : Nadaud et Pelletier « Il ne s’était pas rendu lieutenant Chapelant » (1926). Zie : http://www.bmlisieux.com/curiosa/nadaud07.htm

Paths of glory

Een scene uit de film Paths of glory van Stanley Kubrick, een reconstructie van de executie van Jean Julien Chapelant, gewond en vastgebonden op een brancard, gefusilleerd om een voorbeeld te stellen op 11 oktober 1914.

Bron : https://www.hexagones.fr/article/2014/08/07/lieutenant-chapelant-fusille-pour-l-exemple

Zie : Paths of Glory – The execution scene

Zie ook : https://fr.wikipedia.org/wiki/Jean-Julien_Chapelant

Route de Flandre : oude Romeinse weg
Bron : Notice archéologique sur le département de l’Oise, A. Desjardins, 1839, p. 114

 Fresnières

Fresnieres

Bron : http://ruralia.revues.org/216

Fresnières was door de Duitsers als een vesting uitgebouwd met uitzicht op de Franse posities  in het Bois de Loges, op 300 meter van het dorp. Fresnières vormt een regelmatig doelwit van de Franse artillerie en werd daardoor helemaal verwoest

Bron : http://ruralia.revues.org/216

 Klein Zwitserland
In het midden van de vlakte van Picardië ligt het massief van “Klein Zwitserland”, gekenmerkt door valleien en beboste heuvels. Het massief vormt een natuurlijke barrière. Het biedt ook belangrijke observatieheuvels : de Butte de l’Écouvillon 182 m hoog en deze van Plémont 163 m. Er zijn tevens ondergronds mogelijkheden : beide legers vormden oude mijngangen om tot versterkte schuilplaatsen. Na de slag bij de Marne (september 1914), deed het Franse leger nog een poging het gebied te heroveren. Hierna stabiliseerde het front zich. De Franse en Duitse legers groeven zich in. De sector bleef relatief rustig.

Kaart Oise

In maart 1917 trekken de Duitsers terug op de Hindenburg linie. Maar in 1918 gaan ze terug in het offensief en wordt opnieuw hevig gestreden in het gebied. Een Frans officier schreef hierover: « Le massif de la Petite Suisse, en effet, est bien le dernier obstacle naturel, qui, sur la rive droite de l’Oise, couvre Compiègne et Paris. C’est là qu’il fallait arrêter l’ennemi »

Bron : Serv. hist. de l’armée de terre (Service historique de l’armée de terre), Rapport du 3e bureau de l’État‑major de la 77e division d’infanterie, 16 avril 1918.

Bron : http://ruralia.revues.org/216#tocto2n1

 Canny-sur-Matz
Door zijn ligging op de eerst lijn vonden er in Canny-sur-Matz hevige gevechten plaats, zowel in 1914 als tijdens het offensief van de Duitsers in 1918. Het dorp werd volledig verwoest.

Monument du Bois Triangulaire (Canny-sur-Matz)
De (moeilijk leesbare) tekst is als volgt :

“A notre fils René Rivière. A la mémoire des soldats de la 2ème Compagnie du 16ème Régiment d’Infanterie de Saint-Etienne (Loire), tombés et restés dans les fils de fer barbelés allemands qu’ils ont voulu franchir à l’attaque du Bois Triangulaire le 18 octobre 1914.”

Plessier-de-Roy
Plessis-de-Roye lag in de Franse eerste lijn, voortdurend geobserveerd door de vijandelijke troepen op de heuvel van Plemont. Tijdens het Duitse offensief van 1918 werd zowel om de heuvel als het dorp zwaar gevochten, vooral binnen de muren van het kasteel.

Kerk van Plessier-de-Roye
De kerk dateert van de veertiende eeuw maar werd vernietigd tijdens de oorlog. Het huidige gebouw heeft de laat-gotische architectonische kenmerken behouden en werd heropgebouwd op de oorspronkelijke fundamenten, maar met meer bescheiden proporties. Deze kerk is een mooi voorbeeld van de reconstructies na de Eerste Wereldoorlog.

Bron : http://www.noyon-tourisme.com/Balades-Visites/Nature-et-randonnees/Les-parcours-de-randonnee/Circuit-du-Plemont-Fiche-7

Kasteel van Plessier-de-Roye

Plessier-les-Roye 1

Dans les fossés du château de Plessis-les-Roye Jean Tournassoud, Oise, 1917

Plessier-de-Roye 2

Bron : http://www.castles.nl/plessisroye-castle

Het kasteel bevindt zich nog in zijn staat van 1918. Wat overblijft zijn de grachten, een deel van de grote poort en een aantal gevels doorzeefd met granaatscherven.

Le Plémont
Om deze heuvel werdin augustus 1914 zwaar gevochten. Uiteindelijk waren het de Duitsers die het uitzichtspunt versterkten en behieldentot maart1917 wanneer ze terugtrokken op de Hindenburg linie. Ook tijdens het Duitse offensief van maart 1918 lag de heuvel in de frontlinie.

Lassigny
Overnachtingsmogelijkheid (2015)

Lassigny, bezet door de Duitsers, lag gedurende drie jaar in de eerste linie. De terugtocht op de Hindenburglinie in maart 1917 betekende een heropleving van korte duur want het dorp werd opnieuw zwaar geteisterd tijdens het offensief van 1918

Bron : http://www.patrimoinedelagrandeguerre.com/circ-decouverte/74-circuit-circuit.html

 

Advertenties