LASSIGNY – COMPIEGNE

De rode lijn geeft het wandeltraject weer. Klik op de rode markeringen voor toelichting over de locaties.
Alle toelichtingen kunnen ook in de tekst hieronder gelezen worden. Die tekst bevat bovendien illustraties.

Afstand : 26,8 km

Lassigny Duits soldatenkerkhof
Hier liggen 1777 soldaten begraven, voornamelijk gesneuveld in de periode juli-augustus 1918.

Begraafplaats van Thiescourt
De belangrijkste begraafplaats in het gebied met 2.359 graven waaronder 1095 Duitse. Zij zijn voorzien van granieten platen waarin de namen van de gesneuvelden gegraveerd werden.  Het gaat voornamelijk om slachtoffers uit de periode 1914 tot 1916.  De Franse soldaten sneuvelden hoofdzakelijk tijdens het tegenoffensief van augustus 1918.

Bron : http://ruralia.revues.org/216#tocto2n1

Thiescourt kerk
In 1915 omgevormd tot veldhospitaal.

Sporen van loopgraven

Blockhaus de Saint-Albin
Vanaf september 1914 stabiliseert de Duitse frontlijn ter hoogte van de chapelle Saint-Aubin. In de loop van 1915 bouwden de Duitsers een bunker ter versterking van een mitrailleurspositie.

Chapelle St-Aubin

Duitse officieren in de buurt van de Chapelle Saint-Albin, in de onmiddellijke omgeving van de bunker.

Bron : Les ouvrages fortifies du front de l’Oise 14/18 http://www.oisetourisme-memoire.com

Carrière du Chauffour

Een oude ondergrondse steengroeve gebruikt voor de winning van kalksteen. De groeve werd bewoond door Franse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Binnen zijn er verschillende beelden die als historische monumenten geklasseerd zijn sinds 1999.

Bron : http://fr.wikipedia.org/

Uitgebreide toelichting op :

http://www.boreally.org/militaire-abandon/creute-du-chauffour/ en

http://ruedeslumieres.morkitu.org/espace_photos/france/chauffours/index_carriere.html

Chauffour

Chauffour 2Chauffour 3

Bron : http://ruedeslumieres.morkitu.org/espace_photos/france/chauffours/index_carriere.html

Nog meer foto’s http://lagrandeguerre.cultureforum.net/t2211-carriere-secteur-thiescourt-60

L’Ecouvillon
Om dit gehucht en omgeving werd meermaals hard gevochten. Twee voorbeelden : in 1914 wanneer Franse troepen de Duitsers blokkeerden om er zich tot 1917 te installeren ; ook in juni 1918 werd hier strijd geleverd.

Bron : Dans les traces de la Grande Guerre en Picardie… à pied, Paris, Federation Francaise de la Randonnee Pedestre, 2014, p. 97

Sporen van loopgraven

La carrière de la Botte
Vlakbij de ferme de la Carmoye ligt de ondergrondse steengroeve Carrière de la Botte . Het is een gewezen exploitatie van kalksteen. De Duitsers installeerden zich hier vanaf september 1914. Zij maakten er galerijen, vaak over meerdere niveaus. Ze hielden er zich schuil tot 1917.

Slechts toegankelijk op aanvraag via de Association Sauvegarde du Patrimoine.

Zie http://sauvegardedupatrimoine.fr/

Sporen van loopgraven

 Steengroeve van Montigny

Montigny

De opmerkelijke steengroeven van Montigny concentreren op één plek ondergrondse galerijen, sporen van holbewoners én schuilplaatsen van soldaten tijdens de oorlog van 14-18.

Montigny 2
De soldaten maakten er een oord van rust en ontspanning. Het complex omvatte ook een militair hospitaal. Zoals in de Carrière du Chauffour zijn er op de site ook sculpturen en inscripties van soldaten.

De site kan bezocht worden. Zie : http://lescarrieresdemontigny.fr/

We verlaten de frontlijn om een bezoek te brengen aan de plaats waar de Wapenstilstand van 1918 werd gesloten.

Machemont
Tijdens het Duitse offensief van het voorjaar 1918 werd Machemont nagenoeg volledig vernietigd

Thourotte
Na de Eerste Wereldoorlog deed de Saint-Gobain Groep een belangrijke investering in Thourotte met behulp van de fondsen voor schadeloosstelling. Tijdens de oorlog waren twee van haar fabrieken vernietigd. De groep investeerde niet enkel in een fabriek, ook woongelegenheden en tal van voorzieningen werden toen uitgebouwd.   Een bewegwijzerd parcours met informatiepanelen legt uit hoe de site georganiseerd was.

Zie : http://www.oise-randonnee.com/A-Pied/Parcours/Sentiers-thematiques/Villes-et-villages/%28offre%29/RANDOPIC0600005N

Vanuit Montmacq via de
Carrefour de Montmacq

Carrefour des Veneurs

Carrefour des Princes

Carrefour de la Plaine aux Biches

Carrefour du Pont du Francport

naar :

La Clairière de l’Armistice
Op 11 november 1918 om 5 uur ’s nachts werd de Duitse capitulatie in een treinwagon op het westelijk front in Rethondes (Forêt de Compiègne, Bos van Compiègne) getekend door Foch en de Duitse delegatie, maar de wapenstilstand ging pas in om 11 uur. Tijdens deze laatste 6 uur vielen aan beide kanten nog vele slachtoffers, terwijl de overgave al ondertekend was.

In Duitsland was kort tevoren de Weimarrepubliek uitgeroepen en in Beieren kwam zelfs korte tijd een communistisch bewind aan de macht. Keizer Wilhelm II vluchtte naar Nederland en Friedrich Ebert en Philipp Scheidemann wendden zich tot de geallieerden voor het tekenen van een wapenstilstand. Zij stuurden de gematigde Matthias Erzberger en Müller naar de onderhandelingen te Compiègne. Hier tekende Erzberger de wapenstilstand. Op 11 november 1918 om 11:00 uur eindigden de oorlogshandelingen. De dolkstootlegende werd hiermee geboren: het Duitse leger zou niet verslagen zijn, maar zou door de revolutie verraden zijn. Drie jaar later zou Erzberger door verbitterde extreemrechtse veteranen worden doodgeschoten.

De Eerste Wereldoorlog was voorbij, de wapenstilstand een feit. De treinwagon werd later op 24 juni 1940, op bevel van Hitler, overgebracht naar Berlijn. Deze wagon werd eerst een tijdje tentoongesteld aan het publiek voor de Brandenburger Poort en later op een zijspoor gezet op verschillende plaatsen. Tenslotte werd de wagon in april 1945 in brand gestoken door de SS, weer op bevel van Hitler. Nu staat er in Rethondes bij Compiègne een replica van deze wagon.

Bron : http://nl.wikipedia.org/wiki/Wapenstilstandsdag

Compiegne

De site in het bos van Compiègne werd voorgesteld door de Direction des Transports Militaires aux Armées die er tal van voordelen in zag : een geïsoleerde plek dicht bij het front, niet ver van het hoofdkwartier van Maréchal Foch, geïnstalleerd in Compiègne sedert april 1917.

Bron : Dans les traces de la Grande Guerre en Picardie… à pied, Paris, Federation Francaise de la Randonnee Pedestre, 2014, p. 128

 

Advertenties