ORBEY – MUNSTER

De rode lijn geeft het wandeltraject weer. Klik op de rode markeringen voor toelichting over de locaties.
Alle toelichtingen kunnen ook in de tekst hieronder gelezen worden. Die tekst bevat bovendien illustraties.

Afstand : 14,9 km

ORBEY : GR 531

Vanuit het centrum van Orbey volgen we de GR 531 tot aan het Duits kerkhof Baerenstall

Les Pierres Tremblantes

Tafelvormige zandstenen die destijds door druïden werden gebruikt als plaats van verering. Ook in de Middeleeuwen behielden de stenen een religieuze betekenis. Zoals in andere regio’s in Frankrijk werden ze gebruikt als een steen des oordeels. Kon een beschuldigde de steen enigszins verplaatsen, dan was dat het bewijs van zijn onschuld. Ze werden ook gebruikt om de trouw van vrouwen aan hun man te bewijzen. Indien de man er in slaagde om de steen te bewegen, was dat het teken dat zijn vrouw hem trouw was. Maar het orakel was enkel juist als de vrouw niet in de buurt was.

Bron : http://www.lieux-insolites.fr/alsace/tremblantes/tremblantes.htm

Rain des Chênes

Langs deze kam zijn nog tal van resten van loopgraven en inslagen van obussen zien, trieste getuigen van de Slag om de Linge (zie verder). Ook overblijfselen van vestingwerken en schuilplaatsen zijn in het bos zichtbaar.

Duits kerkhof Baerenstall

Hier de GR 531 verlaten en de weg volgen tot de Collet du Linge (Memorial).

Op het kerkhof liggen 2.438 Duitse soldaten begraven die omkwamen bij de Slag om de Linge (zie verder).

Musée Mémorial Le Linge 1914 – 1918

Le Linge wordt vaak omschreven als “Le tombeau des chasseurs”, het graf van de (Alpijnse) jagers.

Le Linge maakt inderdaad deel uit van de meest dodelijke slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Volgens de historici hadden hier de meest gruwelijke gevechten plaats van 1914-1918. De Duitsers hadden hier hun verdediging georganiseerd om de Fransen te beletten op te rukken naar Colmar. Van 20 juli tot 15 oktober 1915 lanceerden de Chasseurs Alpins, vaak 19-20 jaar oud, hun aanval tegen het quasi onneembaar Duits bastion. Op 4 augustus 1915 vielen er gemiddeld 600 obussen per uur op de Franse linies. Gasobussen en vlammenwerpers werden ingezet. Ongeveer 10.000 Fransen, twee derden van het effectief, sneuvelden, tegen 7.000 Duitsers.

Bron : Collectif, Guide du Routard Alsace, Vosges 2014/2015, Hachette, p. 311-312

Le Linge is één van die vele absurde slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Deze bergrug die op ongeveer 1000 m hoogte torent boven de valleien van Munster en Orbey, had geen enkele strategische betekenis want verwijderd van de passen en belangrijke wegen die een passage doorheen de Vogezen toelieten. Le Linge bood ook geen echt goed uitzicht op de omgeving. Dit slagveld is volledig toe te schrijven aan de koppigheid van de Franse en Duitse opperbevelhebbers, in het bijzonder aan de Franse opperbevelhebber Joffre.

Bron : Le Linge: tombeau des chassuers op http://www.lieux-insolites.fr/cicatrice/14-18/linge/linge.htm

Van oktober 1915 tot aan de wapenstilstand, nadat de Fransen hun offensieven hadden stopgezet, stelden de twee tegenstanders zich tevreden met het behoud van hun linies.

Informatie over het museum, zie : http://www.linge1915.com/

Duitse loopgraven

Wat volgt zijn telkens loopgraven, schuilplaatsen en observatieposten die door de Duitsers werden aangelegd.

Grande carrière

Wegje nemen naar de voormalige steengroeve waar de Duitsers een schuilplaats maakten. Terug naar de kam.

Betonnen bouwwerk

waar de Duitsers een mitrailleurspost hadden ingericht.

Schuilplaats

die de kleine steengroeve overziet.

Petite carrière

Wegje naar beneden nemen. In de steengroeve zijn nog tal van inslagen te zien.  Terug naar de kam.

La Courtine

Het reliëf op deze plaats getuigt van de intensiteit van de bombardementen.  De Franse en Duitse loopgraven waren hier slechts 15 à 20 meter van elkaar verwijderd. Uit getuigenissen van Franse soldaten blijkt dat dergelijke plekken toch als minder gevaarlijk werden beschouwd omdat beide kampen hier geen artillerie konden inzetten.  De omgeving laat echter het tegendeel vermoeden.

Duitse loopgraven

Van het pad weg, loopgraven die de Duitsers inrichtten na 1915, met aanvalsladders. Op de kam zelf zijn vanaf hier tal van schuilplaatsen, betonnen bouwwerken en loopgraven te zien.

Eindstation kabelbaan

Kabelbaan Barenkopf

Kabelbaan op de Barrenkopf

De kabelbaan werd voornamelijk gebruikt om cement en zwaar materiaal naar boven te brengen. Twee betonnen schuilplaatsen in de onmiddellijke omgeving van het eindstation zijn goed zichtbaar.

Duits observatorium

Granieten rots die her en der doorboord werd om waarnemingen te kunnen doen en munitie te plaatsen. Eén venster is nog goed te zien vanop het pad: het bevindt zich op kniehoogte van de wandelaar en wordt vaak niet opgemerkt.

Oriëntatietafel

Locatie van Duitse kanonnen

Wahlenstahl

Duits veldkanon op de Wahlenstall.

Duits observatorium voor de artillerie

Duitse commandopost

Hohrodberg: opnieuw de GR 531 volgen

Net voor Hotel Le Panorama, opnieuw de GR 531 volgen tot Munster

Station Munster

Advertenties