PONT-A-MOUSSON – CHATEAU-SALINS

De rode lijn geeft het wandeltraject weer. Klik op de rode markeringen voor toelichting over de locaties.
Alle toelichtingen kunnen ook in de tekst hieronder gelezen worden. Die tekst bevat bovendien illustraties.

Afstand : 38,6 km

Inleiding

Eenmaal over de Moezel is het Westelijk oorlogsfront nagenoeg voorbij. Inderdaad, veel geschiedschrijvers beschouwen de Frans-Duitse confrontatie in het gebied van hier tot aan de Zwitserse grens niet echt als een loopgravenoorlog in de traditionele moorddadige betekenis. Hun kaarten van het Westelijk front stoppen vaak aan Sint-Mihiel. Toch waren er loopgrachten op de meeste plaatsen, ook al was de oorlogvoering er beperkt.

Bron : S. O’Shea, Back to the front, New York, 1998, p. 174

Ook de reisgids van C. en K. Brants, Velden van weleer : reisgids naar de Eerste Wereldoorlog, Antwerpen, 1993, p. 212, laat het gebied tussen de Moezel en de Zwitserse grens buiten beschouwing.

Veel informatie over dit gebied kan gevonden worden in de Michelingids Guides illustrés Michelin des Champs de batailles 1914-1918, Alsace Moselle : les combat des Vosges

Nomeny

Nomeny lwerd zwaar getroffen in augustus 1914. Op 19 augustus is er het Duits offensief in de richting van de vallei van de Seille.   De Duitsers stellen vast dat de plaats bezet is door de Fransen. Zij slagen erin om Nomeny in handen te krijgen maar uit vrees dat burgers de wapens tegen hen zouden opnemen en vooral door het gerucht over een opstand, wordt het stadje in brand gestoken, 55 personen werden gedood.

Aan de brug over de Seille staat hiervoor een monument “La Pleureuse”, de rouwende.

Meer info over Nomey : https://fr.wikipedia.org/wiki/Nomeny

Chateau-Salins

Overnachtingsmogelijkheid (situatie 2015)

Advertenties